Adam Svanell

Journalist, skribent och filmare. Redaktör för musiktidningen Novell.

Krönika om fanfilmer + bonusmaterial

with one comment

Semesterrapport: I måndags hade jag följande krönika om fanfilmer inne i SvD. Nu lär jag av filmbranschen och levererar den här med extramaterial – ett antal relaterade Youtubeklipp. Jag vill särskilt rekommendera Joe Nussbaums Star Wars-romcom George Lucas in love.

Regissören Michel Gondry myntade häromåret ett nytt ord. I filmen Be kind rewind försökte Mos Def och Jack Black rädda en videobutik där alla band hade avmagnetiserats genom att sweda filmerna, spela in egna versioner av dem.

”Sweding” var ett påhittat begrepp. Men amatörinspelade remakes finns faktiskt på riktigt. I verkligheten kallas konceptet fanfilm och har enligt en ny bok existerat ända sedan 20- talet.

Homemade Hollywood av journalisten Clive Young redogör för fanfilmens klassiker. Det är Spindelmannen som kastar sig i ett rep från ett sexvåningshus, allt för att hans hobbyfilm ska bli trovärdig. Det är tonåringarna som jobbar i sju år med sin Jakten på den försvunna skatten, så att Indiana Jones är tolv år i en scen och sjutton i nästa. Det är leksaker som agerar ubåtar i Moonraker, strykjärn som föreställer rymdskepp i Star wars.

Länge kunde dessa amatörfilmare bara visa sina verk på science fiction-konvent. Men när nätet nu löser upp gränsen mellan kulturkonsument och aktör har fanfilm gått från nördobskyritet till en genre med underkategorier: remakes, parodier, filmer med ny story men kända karaktärer, korsningar av filmkoncept som The odd star wars couple samt latmansversionen – klassiska scener dubbade med nytt ljud.

Till skillnad från i Gondrys film, där kunderna älskar heminspelningarna, blir riktiga fanproduktioner tyvärr sällan mer än charmiga. Vissa är tvärtom rent plågsamma att genomlida. Verkligheten överträffar däremot feel good-komedin på ett annat plan.

I Be kind rewind hotas filmamatörerna av 63 000 års fängelse, varpå onda advokater mosar deras vhs-band med en ångvält. Clive Youngs bok slutar lyckligare. Bolag som Lucasfilm, DC Comics och Paramount har börjat inse att fanfilm är gratis reklam och låter entusiasterna hållas, så länge de inte tjänar pengar på filmerna.

I en tid då nöjesindustrin tycks lägga all energi på fildelarjakt är det uppmuntrande läsning.

FANFILM I URVAL

Hardware Wars, 1977:

Raiders Of The Lost Ark – The Adaptation, 1989:

Spiderman – The Green Goblin’s Last Stand, 1992:

Troops, 1997:

The Odd Star Wars Couple, 1997:

George Lucas In Love, 1999:

Pink Five, 2002:

Batman – Dead End, 2003:

Star Trek – New Voyages, 2004:

Annonser

Written by Adam Svanell

augusti 2, 2009 den 11:58 f m

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Mkt intressant! Star Trek – New Voyages verkar vara en riktig höjdare!

    Mjömark

    augusti 2, 2009 at 1:32 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: