Adam Svanell

Journalist, skribent och filmare. Redaktör för musiktidningen Novell.

Nouvelle Vague får finbesök

leave a comment »

Intervju med Nouvelle Vague (artikeln publicerad i dagens SvD):

När Nouvelle Vague ville förnya sitt coverkoncept bjöd bandet in gäster. Men inte vilka som helst. På nya skivan NV3 hörs Martin Gore från Depeche Mode och Ian McCulloch från Echo & The Bunnymen sjunga countrytolkningar av sina egna låtar.

Någon som minns Mike Flowers Pops easy listening-version av Oasis ”Wonderwall”? Señor Coconuts latinocover på ”Autobahn” med Kraftwerk? Kanske till och med tyske Max Raabes symfoniorkestrerade slakt av Queens ”We will rock you”?

Fransmännen Marc Collin och Olivier Libaux var knappast först med idén att göra genreöverskridande tolkningar av kanoniserad vit popmusik. Till skillnad från ovan nämnda uppstickare blev dock deras bossaversion av Joy Divisions ”Love will tear us apart” ingen one hit wonder. Fem år efter genombrottet har gruppen Nouvelle Vague behållit sin publik och släpper i dagarna sitt tredje album med covers.

Själva vill de båda herrarna inte veta av jämförelser med spexiga konceptband. Istället beskriver de Nouvelle Vague som ett helt unikt projekt.

– Våra första låtar var roliga på ett lite kitschigt sätt, det är sant. Men efter det har vi utvecklat vårt eget, omisskänliga sound. Vi tar låtar från den fantastiska new wave-eran och gör något nytt av dem. Jag kan inte komma på något annat band i musikhistorien som på ett lika ambitiöst sätt har spelat in covers från en specifik tidsperiod, säger Marc Collin.

Kitsch eller inte, upplägget för Nouvelle Vague är av typen som skulle ge en skivsamlarnörd nattliga pollutioner. Duon plockar västerländska favoritlåtar ur sin skivsamling. Dessa körs genom ett filter av mer exotiska genrer och kryddas med sång från inlånade – och av en händelse alltid snygga – vokalissor.

Tidigare har resultaten andats bossanova, reggae och easy listening, men på tredjealbumet ”NV3” drar de även åt country och bluegrass. En sak förblir dock oförändrad. Låtmaterialet hämtas från bandledarnas uppväxtår, sent 70- och tidigt 80-tal.

– Det var en otrolig period. Punken hade nyss brutit alla regler, samtidigt som det fanns ny teknik och nya instrument att experimentera med, säger Marc Collin.

Olivier Libaux fortsätter:

– Viktiga skivbolag som Creation och Factory startades, massor av fantastiska skivor gavs ut och hela grunden för independentmusiken lades under de åren.

På Nouvelle Vagues nya skiva skruvas bandkonceptet ytterligare ett varv. Som duettpartners till sina sångerskor har Collin och Libaux bjudit in upphovsmännen till de låtar som tolkas. Följaktligen gästas albumet av bland andra Ian McCulloch från Echo & The Bunnymen, Terry Hall från The Specials och Martin Gore från Depeche Mode.

Olivier Libaux börjar fnissa när han berättar:

– Det är ganska sjukt egentligen, att en stor artist som skrev en låt för 25 år sedan sjunger in den med ett helt nytt arrangemang gjort av några fransmän.

FAKTA: NOUVELLE VAGUE

Består av Marc Collin och Olivier Libaux samt en skiftande uppsättning sångerskor.

Bandnamnet är vitsigt i dubbel bemärkelse. Översatt till engelska betyder det new wave, den genre som gruppen i regel tolkar låtar från. På portugisiska blir namnet bossanova, den genre som de ursprungligen omvandlade låtarna till.

Nya albumet NV3 innehåller bland annat Depeche Modes ”Master and servant”, Violent Femmes ”Blister in the sun”, Sex Pistols ”God save the queen” och Talking Heads ”Road to nowhere”. Skivan släpps den 15 juni.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: