Adam Svanell

Journalist, skribent och filmare. Redaktör för musiktidningen Novell.

Hot Shots-inspirerat på DN.se

with one comment

dahlen1

Männen bakom Den Nakna Pistolen och Hot Shots*, Jim Abrahams och Pat Proft bland andra, arbetade ofta med bakgrundsdistraktioner. Konceptet för deras hysterikomedier var enkelt: att pressa in så många usla skämt som över huvud taget är möjligt under en och en halv timme (uppskattningsvis 800-900 stycken).

För att filmerna skulle ha något i närheten av en handling krävdes dock vissa dialogbaserade scener som vävde ihop ordvitsarna, sparkarna i skrevet och de parodierade filmklassikerna. Samtidigt ville de ju inte sinka ner sin skämt-per-minut-frekvens.

Lösningen blev att låta knasigheter försigå i bakgrunden. På så vis skrattade tittaren åt dessa, och lade knappt märke till skralheten i den plot som förklarades. Metoden kan bland annat ses tillämpad här.

Nu tycks DN.se ha tagit lärdom av Proft och Abrahams. Tidningarnas webbtevesatsningar brukar av förklarliga skäl kännas som torftiga amatörversioner av ”riktig” nyhetsteve.  Att göra professionella produktioner är dyrt och kräver erfarenhet. Vad DN.se har insett är att det är enklare att dra uppmärksamheten till annat.

I en teveföljetong med det anspråksfulla namnet Karriärskolan ger tidningen tips på hur man genom att blogga och skaffa ett alias kan bygga sitt varumärke och, i förlängningen, göra karriär. Grunt och förenklat på självhjälpsmanér kan tyckas. Men för att ingen ska tänka på att tycka detta låter DN tipsen presenteras av Nextopia-mannen Micael Dahlén.

Dahlén har nämligen ett tjänsterum som för tankarna till John Nash kontor i A Beautiful Mind. Att lyssna på vad han säger är omöjligt när man samtidigt ser de enorma högarna av papper och tidningar.

(* = Ja, de var män. Allihopa.)

Annonser

Written by Adam Svanell

mars 28, 2009 den 4:52 e m

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. nagellacket! Nagellacket! Rekommenderar även filosofiska rummet från härom veckan. Utan visuell distraktion behöver dahlén bara öppna munnen för att förklara varför han inte är värd att lyssna på.

    jenny

    mars 28, 2009 at 6:00 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: