Adam Svanell

Journalist, skribent och filmare. Redaktör för musiktidningen Novell.

Maktkamp och chark i taffliga kulisser

leave a comment »

Det är dåligt med mitt bloggande just nu, såvida inte att klistra in artiklar publicerade på annan plats räknas (vilket det inte gör). I väntan på inspiration och tid för riktiga blogginlägg, följ min Twitter eller läs ännu en inklistrad artikel – om Varuhuset från dagens SvD:

Varuhuset var den första svenska tv-såpan. Miljontals tittare bänkade sig på helgerna för veckans dos av maktkamp, intriger och charkdisk. Nu släpps 80-talsserien på dvd.

– Va? Ska du skriva om Varuhuset?

Henry Bronett är mitt i regiarbetet med en föreställning på Värmlandsoperan och blir förbryllad när en journalist ringer för att prata om ett tjugo år gammalt tv-drama. Han har missat att Öhmans varuhus har öppnat igen – på dvd.

– Men det var ju trevligt! Eller rättare sagt så känner jag något slags skräckblandad förtjusning.

För Henry Bronett, idag landets mest kände cirkusprofil, innebar Varuhuset det stora genombrottet. Första avsnittet sändes i mars 1987. TV3 och TV4 hade ännu inte lanserats, så svenska tittare var vana vid folkbildningsidealet hos public service. Men bland snustorra samhällsproduktioner, östeuropeisk dockfilm och barnprogram om Afrika kom nu en svensk serie av amerikanskt snitt, komplett med dramatik, action, kärlek, sex och kyligt beräknande intrigmakare. Succén blev enorm.

Katja Sandberg, då Blomquist, spelade den struliga tonårstjejen Sara Forss. Hon var tretton år och blev plötsligt igenkänd överallt.

– Det var meningen att det skulle bli tolv avsnitt. Istället blev det 60. Jag gick ju i skolan och var inte alls beredd på att det skulle ha så stort genomslag. Bitvis blev det ganska jobbigt, säger hon.

Varuhuset, som skapades av Peter Emanuel Falck, utspelar sig i den fiktiva butiken Öhmans på Birger Jarlsgatan. Tittarna får följa såväl varuhuschefen Karin som Carlos på lagret och Richard i charkdisken. Bredvid serier som Dynastin eller Dallas framstår karaktärerna som riktigt verklighetstrogna.

I likhet med livet i de amerikanska förlagorna är dock vardagen på Öhmans minst sagt händelserik. I första avsnittet genomlider varuhuset ett rån, en personalfest, ett byte av butikschef, en kidnappning och en otrohetsaffär på parkeringsdäck – allt under samma dag.

Längre fram i serien hinner Katja Sandbergs rollfigur Sara snatta, röka hasch och förstöra kläder på damavdelningen.

– Jag minns att folk verkligen levde sig in i hennes problem. Och problem hade hon ju en del av, säger Katja Sandberg.

Hon har lämnat agerandet bakom sig och arbetar numera på Sturebadet i Stockholm. För andra, som Görel Crona och Sharon Dyall, blev Varuhuset inledningen på långa karriärer. Lena Endre blev upptäckt av självaste Ingmar Bergman när han såg henne i rollen som butiksbiträdet Ingrid Persson. Åtminstone är det vad myten säger.

Henry Bronett gjorde rollen som den charmige, men alltför snälle, Daniel Forsell på skivavdelningen. I en omröstning anordnad av Expressen valdes han till den mest älskade karaktären i svensk tv.

– Jag tror att människor tycker om rollfigurer som vågar vara sårbara. Daniel var en person som lät hjärtat styra det mesta, och jag vet att Peter Emanuel Falck lade ner mycket kärlek på honom, säger Henry Bronett.

Inspelningarna av Varuhuset beskriver han som en fantastisk tid, men har svårt att minnas detaljer.

– Jag hoppade ju av efter en säsong, eller kanske två. Avsnitten har jag inte sett sedan de sändes. När var det, på 70-talet?

Annonser

Written by Adam Svanell

mars 24, 2009 den 5:34 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: