Adam Svanell

Journalist, skribent och filmare. Redaktör för musiktidningen Novell.

Den virtuella vänskapen har växit upp

leave a comment »

fejjan2

Om communities och vänskap på nätet (artikeln publicerad i dagens SvD):

Sociala nätverkssajter har gått från tonårsnöje till en arena även för vuxna. I en ny utställning på Kulturhuset undersöks virtuellt umgänge. Är det social träning som ersätter passivt tv-tittande eller ett substitut för möten öga mot öga?

”LOL”. ”^^”. ”WTF”. ”=/”. Meterhöga symboler pryder målningarna längs väggen på Lava, Kulturhusets mötesplats för ungdomar.

– Vet du vad det där betyder?

Kollegan Dan Hansson tittar misstroende på tecknen. Lika självklara som de är för en vanlig tonåring, lika obegripliga är de för en 54-årig tidningsfotograf.

Vi reder ut begreppen. ^^ och =/ är uttryckssymboler som visar att den som skriver är glad respektive missnöjd. WTF är en förkortning av What the fuck?, LOL av Laughing out loud. Teckenkombinationerna förstås av nätanvändare världen över.

Tjejen som har gjort målningarna vill inte att hennes riktiga namn ska stå i tidningen.

– Ni kan skriva mitt nätnamn istället, ”Phoenix”.

Som en del av Kulturhusets tema ”Vänskapens år” öppnar Lava på lördag utställningen Friend request, där unga konstnärer har inspirerats av virtuell vänskap. Förutom målningarna visas bland annat videokonst och fotokollage.

Just nu håller en annan av konstnärerna, Eva-Maria Lervik, på att ställa fram sitt verk – en klänning klädd helt i fotografier. Dessa är utskrifter av profilbilder, de bilder som användarna på communityn Facebook presenterar sig med.

– Jag tog bilder från alla mina Facebook-vänner, 300 stycken. Jag vill visa att det inte bara handlar om yta. Bakom varje bild finns en relation, ett djupare band mellan mig och en vän.

Sociala nätverkssajter befolkades länge bara av ungdomar. På sajter som Lunarstorm, Skunk och Helgon tog tonåringar tuffa eller skojfriska användarnamn, chattade och skrev dagbok.

De senaste åren har en ny generation sajter tagit över. Världens i dag största sociala nätverkssajt är Facebook, där det inte finns några alias, bara för- och efternamn. Användarna kan i sina profiler – deras ansikten utåt – fylla i civilstatus, arbetsplats och intressen. Via sajten lägger man upp fotografier, bjuder in till fest och håller koll på när ens vänner fyller år.

Det är en vuxnare community. Och den lockar vuxna.

Häromveckan rapporterade forskningsföretaget Nielsen Online att sociala nätverkstjänster nu generar mer webbtrafik än sajter för e-post. I rapporten konstaterades också att användandet ökar mest i åldersgruppen 35 till 49 år.

Fredrik Wass är journalist och föreläsare med inriktning på sociala medier. Han ser det som naturligt att även vuxna interagerar socialt på nätet:

– Det är nästan alltid så att ungdomar anammar ny teknik först. De som först anammade det sociala livet på internet är nu en bit över trettio. Dessutom växer internetanvändandet i pensionärsgrupperna. De som hänger minst på nätet är småbarnsföräldrar.

Hur påverkas då våra sociala relationer av att vi umgås alltmer via internet? Eva-Maria Lervik tycker att det är enklare att umgås på nätet.

– Det är lättare att både ge komplimanger och ta nya kontakter. Man vågar vara öppnare.

Enligt den brittiske antropologen Robin Dunbar klarar den mänskliga hjärnan inte av att upprätthålla stabila sociala relationer med mer än ett visst antal människor, uppskattningsvis 148. Siffran har kommit att kallas ”Dunbartalet”.

På Facebook har vissa användare hundratals vänner, eller till och med tusentals. Ändå tycks statistiken ge ett visst stöd åt Dunbars teori, eftersom den genomsnittlige användaren inte har mer än 120. Även de som har 500 vänner kommunicerar bara aktivt med mellan tio och sexton av dessa.

Fredrik Wass beskriver det som att man ”sänder sitt liv” till andra.

– Det handlar inte om att ha en dialog med alla sina vänner, utan om att vissa personer ger svar och kontakt, medan andra bara läser eller konsumerar informationen. En användare på mikrobloggtjänsten Twitter kan ha tusentals personer som följer vad han eller hon skriver, men har kanske inte en personlig relation med fler än femtio.

I grund och botten är nätvänskap bara en förlängning av ens övriga relationer, menar han, och talar om ”emotionell bandbredd”. Ett sms motsvarar den smalaste bandbredden och ett fysiskt möte den bredaste.

– Viss kommunikation passar bättre eller sämre i vissa kanaler, och det är inte automatiskt så att det fysiska mötet är det mest lämpade. Till exempel är det praktiskt att kunna skicka länkar, dokument, filer och bilder samtidigt som man pratar. Det går bara att göra online. Däremot är offlinevärlden förstås oslagbar när det gäller subtila signaler och känslostämningar.

Huruvida all denna kommunikation är av godo eller ondo råder det delade meningar om. Vissa, som medieforskaren Clay Shirky, beskriver tv som fördummande och ser sociala medier som ett sätt för unga att tränas socialt. Andra, som farmakologiprofessorn Susan Greenfield, menar att tiden vid datorn kan ge såväl hjärnskador som bristande empati.

Katarina Graffman, antropolog på bolaget Inculture, har studerat ungas medievanor. Hon är orolig för att de ägnar allt mindre tid åt möten öga mot öga.

– Det är kommunikationssamhällets paradox. Trots att vi är mer sociala än någonsin har det vanliga sättet att umgås minskat. Vi har färre relationer, ägnar oss mindre åt föreningsliv, sportar mindre och är mer ensamma. Vad innebär det för samhället i stort?

Användandet av sociala nätverkssajter lär dock inte minska. Istället tror Fredrik Wass att sajterna kommer att få fler funktioner, bland annat som kanal för nyheter. En annan tänkbar funktion är att gps:er i användarnas mobiltelefoner visar exakt var de befinner sig.

Men Eva-Maria Lervik vill inte låta någon se var hon är. Hon tycker att hon redan använder Facebook för mycket:

– Mitt skräckscenario är att folk aldrig kommunicerar två och två längre, utan alltid vänder sig till många samtidigt. Det eller att man slutar träffas helt och hållet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: