Adam Svanell

Journalist, skribent och filmare. Redaktör för musiktidningen Novell.

Bildjournalistiken – i kris eller på frammarsch?

leave a comment »

ab_obamaland11_lr

Bild: Magnus Wennman. Om Årets Bild (artikeln publicerad i dagens SvD Min Helg):

En snubblande Sanna Kallur, en lynchning i Kenya. Tårar vid presidentval, en fabrik som stänger för gott. Utställningen Årets Bild är en fotojournalistisk exposé över det gångna året.

Den 4 november 2008. Barack Obama vinner en historisk seger i det amerikanska presidentvalet. Aftonbladets fotograf Magnus Wennman är på plats i Grant Park, Chicago, där en kvarts miljon människor har samlats för att följa valvakan.

I sekunden då Obama utnämns till segrare står han längst fram i publikhavet. Han ser en kvinna – Lavita Mitchell – som brister ut i gråt.

– Hon var så totalt uppslukad av känslorna. Hon struntade fullständigt i att jag stod en halvmeter bort och tog massor av bilder. Det var en fantastisk, magisk stämning, säger Magnus Wennman.

Fotografiet av Lavita Mitchell utsågs häromveckan till Årets bild. Från och med i dag visas det, tillsammans med vinnarna från tävlingens övriga tretton kategorier, hos Galleri Kontrast på Hornsgatan. Bilderna skildrar stora nyhetshändelser som finanskrisen och OS i Peking, men också vardagliga scener från ett djursjukhus och en hundutställning.

Årets bild har utsetts av Pressfotografernas klubb ända sedan 1942. Trots att priset fått två konkurrenter, Unfold Swedish Photography Award och PGB Photo Award, anmäldes i år fler fotografier än någonsin.

Vinnarbilderna visade ”att pressfotografins roll också är att vara journalist, att dokumentera de stora skeendena, inte bara att hantera estetiken och tekniken” skrev Paul Frigyes i tidningen Journalisten. Magnus Wennman hoppas att han har rätt.

– Det är mycket estetik inblandat i dagens pressfotografi. Men vi är journalister och det är berättandet som är absolut viktigast.

De senaste åren har många tidningsredaktioner skurit ner på antalet fotografer. Samtidigt som reportar eller läsare allt oftare håller i kameran har redigeringsmjukvara gjort det enkelt att manipulera bilder.

Detta har fått somliga att förutspå bildjournalistikens död. Men Galleri Kontrasts ordförande Rolf Adlercreutz tror snarare på motsatsen.

– Allmänheten har fått upp ögonen för att det är lätt att fuska med bilder, men det är ju lika lätt att fuska med text. Det viktiga är att se till att människor har förtroende för pressbilder och pressfotografer. Jag tror att de tidningar som satsar på bildjournalistik kommer att tjäna på det.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: