Adam Svanell

Journalist, skribent och filmare. Redaktör för musiktidningen Novell.

Rätt sätt en konst

leave a comment »

Bild: Fanny Oldenburg. Om The Dinner Club (artikeln publicerad i dagens SvD):

Ett belevat sällskap håller sammankomster på Polska institutet. De lär dig bordsskick, mingelteknik, att vårda ditt yttre och skala en räka i tre steg. Konstprojektet The Dinner Club är en föreställning som är en middagsbjudning som är en kurs.

En smal trappa leder till källarbiblioteket i Polska institutets villa. Här, bland teakmöbler och böcker med slitna pärmar, ska publiken i konstupplevelsen The Dinner Club undervisas i ”Minglandets A och O”.

– Du kanske har läst någon trevlig bok som du kan ta upp? Eller varför inte vädret? säger scenograf Linn Hilda Lamberg.

– En resa går också bra. Man får inte tala om sjukdomar, pengar eller politik, säger dramaturg Stefan Åkesson.

Polska institutes hus byggdes under 1880-talet på beställning av major Claes Adelskiöld, och ritades senare om av Ferdinand Boberg. På 10-talet höll Stina Waern-Frisell mängder av societetsbjudningar här. På 20-talet flyttade Gustaf Hellström in och skrev en rad berömda romaner.

Nu blir Östermalmsvillan spelplats för The Dinner Club, ett samarbete mellan Mossutställningar och duon Poste Restante – Linn Hilda Lamberg och Stefan Åkesson. Konceptet ligger mitt emellan teater och installationskonst.

Under en kväll får den som löser biljett besöka den kitschigt inredda paradvillan för träning i konversation, bordsskick och hyfs. Allt avslutas med pardans och middag, under vilken kursledarna ger råd och kommenterar.

– Middagar är intressanta eftersom de tydligt visar hur det sociala spelet regleras. Man har regler för när man får äta, hur man får äta och att man aldrig får visa tecken på ointresse. Middagssitutionen är på något sätt civilisationen i ett koncentrat, säger Stefan Åkesson.

Genom The Dinner Club vill Poste Restante leka med förhållandet mellan publik och aktör. Men ska det tolkas som en drift med absurda regler eller som ett uppriktigt försök att lära ut vett och etikett? Ingetdera, eller möjligen både och.

– Jag tror att alla vill kunna föra sig i fina miljöer, trots att det bygger på att bekräfta förväntningar som känns mossiga för en modern människa med genuspoäng. Vi ger handfasta råd kring situationer där många känner sig generade. Samtidigt tror jag att kvällen kan få besökarna att reflektera över de regler som styr hur vi umgås, och ifrågasätta dem, säger Linn Hilda Lamberg.

Hon tar ett steg för att gå upp från källaren, men hejdar sig.

– Förlåt så hemskt mycket. Jag glömde att en kvinna aldrig får gå före en man uppför en trappa.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: