Adam Svanell

Journalist, skribent och filmare. Redaktör för musiktidningen Novell.

Mer om fildelning och skivförsäljning

with one comment

Vad tror ni om sambandet ovan? Sedan SvD publicerade min artikel om huruvida fildelning skadar underhållningsindustrin har frågan fått mycket uppmärksamhet (dock inte nödvändigtvis på grund av artikeln).

Roger Wallis, som i min intervju ogiltigförklarade likställandet av en nedladdning med ett uteblivet köp, har fått hjältegloria i piratvärlden efter sitt Pirate Bay-vittnesmål. Sam Sundberg har i sin rättegångsblogg gjort en välbehövlig sammanställning av fem forskningsrapporter. Något förenklat säger två studier att nedladdningen leder till färre skivinköp, en att den inte tycks göra det och en att den ökar inköpen. (Den femte rapporten är den holländska som jag nämnde i min text. Dess slutsats är att välfärden gynnas av fildelning, om än inte alla branscher.)

En intressant synpunkt kommer från Nicklas Lundblad, som menar att en studie av samband mellan fildelning och skivförsäljning också måste beakta en tredje faktor – musik som får spridas fritt. Streamade skivor genom Spotify och Last.fm, creative commons-licensierad musik och låtsmakprov på Myspace är exempel på den sortens ”substitutprodukter”. Lundblad skriver:

Vi kan inte besvara frågan om hur fildelningen påverkar musikförsäljningen på ett vetenskapligt uttömmande sätt förrän vi besvarat frågan om hur hela ekvationen med substitutprodukter ser ut för denna marknad. Den som är intresserad av evidensbaserad politik tvingas därför försöka leta efter fakta kring hur utvecklingen ser ut för alla dessa olika alternativ, och däri kan en hel del överraskningar nog dölja sig.

Frågan är alltså allt annat än enkel. Jag tror att få på allvar tror att illegal nedladdning av musik direkt skulle leda till ökad laglig försäljning. Om jag ser på mina vänner så har de flesta gått från att köpa mängder av skivor till att ladda hem rubbet från torrentsajter eller mp3-bloggar. Däremot är det svårt att bortse från följande:

1. Trots skivförsäljningsraset har åklagarsidan i The Pirate Bay-målet inte lyckats uppbringa en enda oberoende forskare att vittna om att det beror på fildelningen. Som Sam Sundberg påpekar har sambandet istället styrks av branshfolk som beskrivit sin högst subjektiva uppfattning.

2. Skivbranschen är den enda av de berörda branscherna som befinner sig i en kris. Om den illegala fildelningen (som har ökat explosionsartat) har en genomgående negativ påverkan på upplevelseindustrin, hur kan då film- och spelbranschen göra rekordresultat?

3. Om man ska tro Roger Wallis beräkningar har artister och kompositörer inte minskat sina intäkter under 2000-talet. Tvärtom ska de minskade intäkterna från skivförsäljning, varav bara en marginell del går till artisten, ha kompenserats mer än väl av ökade tintäkter från konserter och privatkopieringsersättning.

Med andra ord tyder en del på att skivbolag och företag som tillverkar cd-skivor är de enda självklara förlorarna på illegal fildelning. Och med tanke på den förändringsprocess som musikbranschen befinner sig i – med 360-gradersavtal, nya aktörer och telefoniföretag som vill bli musikdistributörer – känns den eviga jämförelsen med notfabrikanternas protester mot radions intåg ganska rimlig.

Detta måste inte landa i slutsatsen att upphovsrätten är meningslös, eller ens att nedladdning för privat bruk borde vara lagligt. Men det ifrågasätter utan tvekan rimligheten i de rättsprocesser, påkostade kampanjer och integritetskränkande lagförslag som tillkommit för att hindra fildelningen.

Annonser

Written by Adam Svanell

mars 2, 2009 den 5:12 e m

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Den här posten var ju lysande vass! Utan teori är alla samband helt ointressanta./VS

    Vänstra Stranden

    mars 4, 2009 at 8:33 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: