Adam Svanell

Journalist, skribent och filmare. Redaktör för musiktidningen Novell.

Konstauktion mot alla odds

leave a comment »

pierrot2

Om konstmarknaden och finanskrisen (artikeln publicerad i dagens SvD):

Konst för över fyra miljarder kronor såldes i veckan i Paris. Trots larm om sjunkande priser blev Yves Saint Laurents och Pierre Bergés privata samling den dyraste som någonsin utauktionerats. Nu hoppas svenska auktionshus att konstmarknaden kan gå oberörd genom lågkonjunkturen.

”Konsten har ställt sig över den nuvarande globala krisen” förkunnade en stolt François de Ricqlès, biträdande chef för franska Christie’s, när försäljningen av Yves Saint Laurents konstsamling avslutades i Paris på onsdagen. I tre dagar hade konsthandlare och samlare från hela världen samlats för att lägga vantarna på Picasso-målningar, Brancusi-skulpturer och antika keramikvaser.

Auktionen hade redan på förhand utnämnts till århundradets försäljning. Ändå lyckades den motsvara förväntningarna. På måndagen köade 30000 människor utanför pampiga Grand Palais, där Christie’s hade låtit återskapa miljöer ur Yves Saint Laurents hem. En hel radda rekord slogs när verk av bland andra Matisse, Géricault och Duchamp såldes mångdubbelt dyrare än utropspriset.

Totalt utauktionerades konst och antikviteter för 373,9 miljoner euro, motsvarande över fyra miljarder kronor. Det gör Yves Saint Laurents privata samling till den dyraste som någonsin har sålts på auktion.

Carl-Gustaf Petersén, vd på Bukowskis, var på plats i Paris under auktionen. Han beskriver den som en milstolpe i auktionshistorien.

– Rent kvalitetsmässigt har det kanske funnits viktigare auktioner, men det här var verkligen ett jättearrangemang. Visningen var mycket vacker, samlingen var varierande och försäljningen slutade på ett betydande värde. Det är bara att på franskt manér säga ”chapeau” till Christie’s.

Att rekordauktionen sker just nu är egentligen lite märkligt. Medan konstköparna spenderade miljarder i Paris rapporterade medier om kristider för Saab, rasande svensk bruttonationalprodukt, enorma underskott i de statliga finanserna i USA och en nation – Ukraina – som riskerar statskonkurs.

Också inom konstmarknaden har man sett tecken på nedgång. Christie’s och Sotheby’s förlorade stort på novemberauktionerna för samtidskonst i New York, där verk såldes för småsummor och intäkterna stannade vid hälften av det förväntade. Ett självporträtt av Francis Bacon, vars konstverk hade slagit prisrekord under våren, nådde inte ens upp till utropspriset.

Samtidigt tycks marknaden för äldre måleri och antikviteter relativt opåverkad. Både Bukowkis och Stockholms auktionsverk uppger dessutom att man inte sett någon nedgång i vare sig intresse eller pris. Vid årets första auktion på Lilla Bukowskis blev resultatet 11 procent över utrop.

– Visst har jag hört kollegor tala om att det är en försiktigare marknad nu, men jag tror på talesättet att konsten är lång och livet är kort. Konstsamlare bryr sig inte så mycket om omvärldsfaktorer. Om objektet är det rätta så finns det alltid efterfrågan, säger Carl-Gustaf Petersén.

Han hoppas att konstmarknaden inte ska drabbas så hårt av finanskrisen, utan kan ”leva i ett kontracykliskt tillstånd”. En titt i backspegeln visar att priserna på konst rasade under lågkonjunkturen i början av 90-talet. Å andra sidan, påpekar Stockholms auktionsverks vd Niclas Forsman, påverkades de knappt alls av it-kraschen år 2000.

– Den uppgång som skedde mot slutet av 80-talet var lite av en spekulationshistoria, vilket bidrog till nedgången efteråt. De som köper konst i dag ser det mer som något långsiktigt, säger han.

Båda de två auktionshuscheferna kallar auktionen i Paris för ”en injektion för konstmarknaden”. Niclas Forsman varnar dock för att dra för stora växlar av rekordförsäljningen.

– Hittills har konstmarknaden visat sig vara stabil, men man ska vara försiktig med att se resultaten från en sådan här auktion som generella. Det går alltid enormt bra när det är en känd samlare som säljer. Det gällde Jackie Kennedy och det gällde hertigparet av Windsor. Kändisar ger auktioner en dynamik som nästan är magisk.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: