Adam Svanell

Journalist, skribent och filmare. Redaktör för musiktidningen Novell.

Forskning säger emot underhållningsbranschen

with one comment

Så här skrev jag i SvD inför TPB-rättegången (artikeln publicerad den 16 februari):

Underhållningsindustrin säger sig förlora miljardbelopp på ­Pirate Bay. Forskare menar tvärtom att fildelningen gynnar ekonomin.

–Att jämställa en nedladdning med ett köp är nonsens, säger Roger Wallis, professor i medieteknik.

Rättegången mot Pirate Bay har varit efterlängtad i underhållningsindustrin. Med ett rekord på över 25 miljoner användare är sajten en central punkt i den fildelningskultur som gäckar film-, bok-, spel- och skivbranschen.

När rättegången inleds i Stockholms tingsrätt idag krävs Pirate Bay-grundarna på 115 miljoner kronor. Johan Holmer på Sveriges filmproducenter hoppas på en fällande dom.

– Illegal fildelning är ett av de största hindren för en positiv utveckling inom svensk filmproduktion. En internationell undersökning uppskattade att det handlade om 700 miljoner i uteblivna intäkter. Det är enorma summor för svensk film, säger han.

Men trots debatten om att bolag och upphovsmän ruineras finns det forskning som talar för motsatsen.

Jonas Andersson, doktorand i medie- och kommunikationsvetenskap på Londonuniversitet Goldsmiths, forskar om fildelningsfrågor. Han säger att det är långt ifrån självklart att Pirate Bay har en negativ effekt på ekonomin.

– Den forskning som har gjorts har framförallt studerat nedgången i cd-försäljningen och den ökade delningen av mp3-filer. Sunt förnuft säger ju att de sammanfaller. Men det har visat sig väldigt svårt att hitta ett orsakssamband, säger han.

Roger Wallis är professor i medieteknik på KTH och ledamot i regeringens IT-råd. Han menar att skivbranschens kris inte behöver drabba artister och upphovsmän. Tvärtom kan de tjäna mer än tidigare, eftersom den minskade skivförsäljningen kompenseras av ökade intäkter från konserter samt avgifter på försäljning av mp3-spelare och cdr-skivor.

I ersättningskravet mot Pirate Bay har film- och skivbolagen räknat hur många som har laddat ner en fil, och multiplicerat detta med vad varan skulle kosta att köpa. Den modellen saknar helt förankring, säger Roger Wallis.

– Att alla skulle gå och köpa det de laddar hem om de inte kunde fildela, det är löjligt. Det finns ingen forskning som stödjer det för fem öre.

Jonas Andersson menar att fildelningen sannolikt har en negativ effekt på vissa branscher, men att den indirekt kan gynna andra. Den som köper färre skivor lägger istället pengarna på mobiltelefoner, kläder eller datorer. Just detta konstaterades nyligen av en statlig rapport i Nederländerna – att vissa branscher kan förlora på fildelning, men att de totala vinsterna för samhällsekonomin är större.

En rad undersökningar, bland annat från SOM-institutet i Göteborg, har även kommit fram till att aktiva illegala fildelare konsumerar mer ”laglig kultur” än andra. Men det kan man inte tacka fildelningen för, menar Per Strömbäck på Dataspelsbranschen.

– Den som inte alls är intresserad av dataspel laddar varken ner piratkopior eller köper spel. Att de som olovligt laddar ner också köper ibland betyder inte att den lagliga marknaden vinner på piratkopiering.

Skivbranschen: ”15 miljoner är symboliskt”

Skivbolagsorganisationen Ifpi kräver 15 miljoner kronor i ersättning från Pirate Bay.

– Sett till värdet av alla förlorade intäkter är det en symbolisk summa, säger Ifpis ordförande Ludvig Werner.

Försäljningen av cd-skivor har halverats under 2000-­talet, vilket ökningen av digital försäljning inte alls väger upp. Fildelningen har haft en väldigt negativ påverkan, anser Ludvig Werner. Han avfärdar studier som talar om positiva ekonomiska effekter:

– Det finns ännu fler undersökningar som pekar på det motsatta.

Bokbranschen: ”Det allvarligaste problemet”

Bokförsäljningen ökade med över 40 procent mellan 1998 och 2007. Åtalet innefattar inte heller några böcker. Ändå beskriver Förläggareföreningens ordförande Kjell Bohlund fildelningen som branschens allvarligaste problem just nu.

– Ljud- och kursböcker är tillväxtområden som har slutat öka de senaste åren. Det finns en risk att fildelningen av böcker ökar.

Att fildelning skulle gynna ekonomin köper han inte.

– Vi skulle inte klaga om vi inte trodde att det här var dåligt för branschen. Det handlar inte bara om ekonomi, utan om upphovsmannens rätt att förfoga över sitt verk.

Spelbranschen: ”Vi gick miste om 7,5 miljarder”

Förra året ökade försäljningen av dataspel med 34 procent i Sverige. Enligt Per Strömbäck på Dataspelsbranschen visar dock undersökningar att 7 av 10 spel som spelas är illegala kopior.

– Vi sålde dataspel för drygt tre miljarder kronor. Om det utgör 30 procent så gick vi miste om sju och en halv miljard.

Dataspelsbranschen har inte krävt skadestånd av Pirate Bay, men Per Strömbäck utesluter inte att det sker i en separat process.

– Olovlig fildelning av spel ökar i takt med bandbredden.

Filmbranschen: ”Illegal fildelning är inte positivt”

Genom lobbyorganisationen Antipiratbyrån har filmbranschen agerat starkt mot illegal fildelning. Till skillnad från skivindustrin har man dock haft allt annat än kristider.

2007 var ett internationellt rekordår för biobesök. I Sverige ökade förra året både biobesöken och dvd-försäljningen. Trots det är Johan Holmer på Sveriges filmproducenter orolig.

– Siffror från SOM-institutet indikerar att 25 miljoner filmer laddas ner per år i Sverige, de flesta illegalt. Att illegal fildelning skulle vara positivt faller på sin egen orimlighet.

Annonser

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] tror ni om sambandet ovan? Sedan SvD publicerade min artikel har frågan om huruvida fildelning skadar underhållningsindustrin fått mycket uppmärksamhet […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: