Adam Svanell

Journalist, skribent och filmare. Redaktör för musiktidningen Novell.

Acne i anrika salonger

leave a comment »

dsc_47721

Om biografen Astoria och Acnes första teaterpjäs (artikeln publicerad idag i SvD):

Anrika biografen Astoria återuppstår – som teatersalong. Ikväll premiärspelas Brådis, en samtidskomedi om vilsna storstadsbor. Bakom pjäsen står reklam- och modekollektivet Acne.

”Jag är nöjd” säger Johan Rödin med svajig röst. ”Jag vill inget. Alltså måste det betyda att jag är nöjd.”

Ett tillrättalagt cocktailparty äger rum på Astorias upplysta scen. Biografen på Nybrogatan har mestadels stått tom sedan Astoria Cinemas konkurs hösten 2007. Nu har den väckts till liv för att bli spelplats åt föreställningen Brådis, där karaktärernas fasader precis börjar rämna.

I centrum står en grupp storstadsbor i 30-årsåldern, spelade av bland andra Richard Ulfsäter och Josephine Bornebusch. Efter en dramatisk händelse frågar de sig om de är så lyckliga som de försöker ge sken av. Manusförfattaren och regissören Jon Holmberg fick idén under en trettioårskris.

– Jag tror att mycket av det vi gör – konsumtionen, relationerna, karriären – handlar om att ta oss fram så fort som möjligt. Det hindrar oss från att tänka på att vi kanske har gjort fel val i livet, säger han.

Trots allvarliga undertoner är Brådis främst en komedi. Jon Holmberg lånar grepp från film och tv. Tempot är högt och koreografin projiceras på en duk bakom skådespelarna.

För produktionen står Acne, den mångsidiga Stockholmskoncernen som är mest känd för jeans och reklamfilm. Snart kommer man med en långfilm, och nu alltså en pjäs. Producent Marie Jobelius säger att Acne vill locka nya grupper till teatern.

– Vi har en annan infallsvinkel. Förhoppningsvis kan det få folk som inte brukar gå på teater att komma. Många kommer att känna igen sig.

Vad är Acnes mål, världsherravälde?

– Nej, vi är öppna för förslag och gör det som känns roligt. Om operan bad oss producera en föreställning så skulle vi definitivt överväga det.

När Astoria öppnade 1928 var den Sandrews första stora biograf, när den stängde en av Stockholms äldsta biosalonger. Men till skillnad från många andra nerlagda biografer blir Astoria alltså även i fortsättningen en scen för kultur.

Det är Peter Alvérus, föreståndare för Tvålpalatset, som har tagit lokalen under sina vingar. Hittills har den huserat en modevisning och en fest för tidningen ETC. Men vad heter då biografen i dess nya regi? Peter Alvérus:

– Jag tror inte att vi behöver något namn. Astoria är så inarbetat. Om vi skulle kalla det för något annat så skulle folk säga ”vadå, menar du gamla Astoria?”.

Fler omstöpta biografer:

1. Röda Kvarn vid Norrmalmstorg byggdes 1915 och var äldst bland stans större biografer när den stängde. Sedan 2006 rymmer lokalen butiken Urban Outfitters, som varvar mode med kitschprylar och accessoarer.

2. Minns du Garbio? Rio? Ricardo? Biografen på Hornsgatan 72 har haft många namn. När den lades ner 1984 såg McDonalds ut att ta över. Men i slutändan blev den nya hyresgästen Folkoperan, som huserar där än.

3. När biografen Tellus 1986 inte längre bar sig togs lokalen över av en idell förening. Än i dag driver de verksamheten i Midsommarkransen. Förutom filmvisning arrangeras poesikvällar, konserter och utställningar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: