Adam Svanell

Journalist, skribent och filmare. Redaktör för musiktidningen Novell.

Mer om piratböckerna

leave a comment »

När man är en i en uppsjö av recensenter som samtidigt tar sig an ett verk, då hittar man självklart någon annan som formulerar sig elegantare än en själv. Denna gång, i fallet Tony Ernst och Rydell/Sundberg, är denna någon Malte Persson i Expressen:

Det mesta tyder på att upphovsrättens framtid kommer att avgöras i en dragkamp mellan en allt repressivare lagstiftning och en allt mer påtaglig teknisk och sociologisk verklighet.

Det vore klädsamt om en sådan uppvisning i juridisk och teknologisk råstyrka också kompletterades med ett intellektuellt argumenterande samtal. Somliga mer nyanserade upphovsrättskritiker försöker förvisso föra ett sådant. Men det är sällan någon som anser sig behöva bemöta deras argument med annat än prefabricerade moralkakor.

Och medan mer eller mindre begåvade fildelningsförespråkare får tala oemotsagda till sina fans på nätet, får skiv- och filmindustrins lobbyister tala oemotsagda till regeringen. Vad det än är, är det inget demokratiskt idealtillstånd.

Men förhoppningsvis kan dessa böcker bidra till en både djupare och bredare förståelse av problematiken. Den som tycker att det här med fildelning är väldigt svårt att förstå bör läsa Piraterna. Den som tvärtom tycker att det är väldigt enkelt bör läsa 6 miljoner sätt att jaga en älg på. Den som vill sätta sig något så när ordentligt in i frågan läser naturligtvis båda. Den som inte vill sätta sig in i frågan slipper, men rekommenderas i så fall att inte heller uttala sig om den.

Annonser

Written by Adam Svanell

februari 5, 2009 den 12:27 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: