Adam Svanell

Journalist, skribent och filmare. Redaktör för musiktidningen Novell.

Är twittrare miljöbovar?

with one comment

climatechange

Nicholas Carr bloggar utifrån frågan hur mycket koldioxid en Google-sökning genererar. Med sina dystopier om att vi blir korkade av Google och att Wikipedia gör oss till Lemmings brukar Carr framstå som en luddit, eller åtminstone en överdriven skeptiker. Men att läsa debattörer som man inte är överens med kan vara väl så lärorikt som att lyssna på meningsfränder. Därför följer jag numera hans blogg.

Google uppger att en ”en bil som kör en kilometer producerar lika mycket växthusgaser som tusen Google-sökningar”. En forskare på Harvard hävdar dock att det räcker med två Google-sök för ge samma mängd koldioxid som när man kokar upp en kopp te (fast det tycker till och med Carr låter överdrivet).

Miljöaspekten av webben är i vilket fall som helst intressant, och känns relativt sällan belyst. Nicholas Carr:

We may be obsessive about turning off the lights when we leave a room, but at the same time we may happily spend hours dicking around online, oblivious of the electricity lighting up our screen, heating our chip, and powering and cooling the data centers we’re connected to. /…/ How many Twitterheads think about their electricity use before they tweet? Not many. How many bloggers think about it before they blog? Not this one.

Själv skriver jag det här på ett tåg mellan Malmö och Stockholm. Hur mycket behöver jag blogga och twittra för att vara lika miljöfarlig som om jag hade tagit flyget?

Edit: Webbkunnige Pelle Sten på SvD påpekar att uppgiften från Harvard-studien mycket riktigt har visat sig vara en missuppfattning. Läs mer här.

Annonser

Written by Adam Svanell

januari 27, 2009 den 1:05 e m

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Kom att tänka på en artikel jag läste i dagens Metro.

    ”Enligt en forskarrapport häromåret är det lika skadligt för miljön att äta ett kilo nötkött som att köra bil i tre timmar och lämna alla lampor hemma på under tiden.”

    http://www.metro.se/se/article/2009/01/26/23/0145-65/index.xml

    Mjömark

    januari 27, 2009 at 8:53 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: