Adam Svanell

Journalist, skribent och filmare. Redaktör för musiktidningen Novell.

Underdog-maskar

leave a comment »

Om EMD och Discodaggarna (artikeln publicerad i SvD idag):

En tecknad film med discomusik, daggmaskar och Bert Karlsson – så följer EMD upp sin Grammisvinst. Kan Idoltrion göra som sina maskkaraktärer i Discodaggarna och triumfera i Melodifestivalen?

– Heeelt sjuukt!

– Whooo!

– Shit vad sjukt!

Tacktalet när EMD vann Grammisen Årets låt skvallrade om att segern inte var väntad. Programmet Idols egen lilla supergrupp har varit enormt framgångsrik, med två låtar som i fjol toppade singellistan i sex veckor vardera. Samtidigt finns det få band som har blivit så systematiskt sågade som Danny Saucedo, Mattias Andréasson och Erik Segerstedt.

Trions debutalbum fick Metros recensent att ”vilja dunka huvudet i väggen”, medan Göteborgs-Posten slog fast att ”inte ens New Kids on the Blocks comeback låter så här illa”. När Expressen.se i somras ställde läsarfrågan ”Hur bra är EMD enligt dig?” valde 58 procent av de röstande svaret ”Jag skulle bli glad om de splittrades”.

– När vi vann Grammisen blev kommentarerna att vi råkar ha många fans. Ingen tänkte tanken att det var för att vi är bra, säger Mattias Andréasson.

– Folk verkar irritera sig på att det går så snabbt för oss som är med i Idol. Jag är hundra procent säker på att jag inte hade fått lika mycket skit om jag hade slagit igenom på något annat sätt. Men vi skiter i kritikerna. Att få Grammisen var bara ett stort långfinger, säger Danny Saucedo.

Anledningen till att de båda flickidolerna sitter här är Discodaggarna, en dansk animerad komedi. I den svenska dubbningen spelar Danny Saucedo masken Harry som drömmer om att bli discostjärna. Mattias Andréasson och Erik Segerstedt gör rösterna till hans bandkamrater Nisse och Jimmy. I övriga roller hörs bland andra Nanne Grönvall, Anna Sahlin och Bert Karlsson.

Filmen kretsar kring en tv-sänd musiktävling, som råkar kallas ”Melodifestivalen”, dit Harrys discoband anmäler sig. När omgivningen får höra att en grupp daggmaskar har ställt upp skrattar de hånfullt – maskar kan ju inte ens dansa. Utan att avslöja för mycket kan man konstatera att de får anledning att tänka om.

– Det är en film om att vara annorlunda, att slå underifrån och inte sluta drömma, säger Danny Saucedo.

Anmärkningsvärt nog finns det flera paralleller mellan EMD och daggmaskbandet i filmen. Båda grupperna är underdogs som döms ut av etablissemanget. Båda ställer upp i en tv-sänd melodifestival. Precis som sin rollfigur Harry är Danny Saucedo också den självklara frontfiguren, medan såväl Mattias Andréasson som hans karaktär Nisse spelar bas och håller sig i bakgrunden.

– Det har jag inte ens tänkt på. Men ja, vi kanske är tre maskar som visar att vi kan, funderar Danny Saucedo.

– Vi borde ha maskdräkter på oss i festivalen, säger Mattias Andréasson.

Annonser

Written by Adam Svanell

januari 21, 2009 den 8:40 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: