Adam Svanell

Journalist, skribent och filmare. Redaktör för musiktidningen Novell.

Bloggar och etablissemang

with one comment

Om Liza Marklund och bloggarna (artikeln publicerad i SvD igår):

Återigen har bloggosfären tvingat upp en debatt på agendan. Men den här gången rör det varken fildelning, webb­trafik eller datalagring. Bloggstormen mot Liza Marklund tycks snarast bero på medieförakt.

När Språkrådet häromveckan presenterade fjolårets nya svenska ord fanns ”bloggbävning” självklart med. FRA-lagen och Ipred-direktivet ledde till en ny sorts opinionsbildning på gräsrotsnivå. Ämnen som hade varit lågt prioriterade i nyhetsflödet hamnade högst upp på agendan när medierna upptäckte att bloggvärlden kokade.

Och tre veckor in i 2009 är vi redan mitt i nästa bävning. Tidningsskriverierna om Monica Antonssons bok Mia – Sanningen om Gömda började redan under hösten, men i märkligt futtig omfattning med tanke på bokens scoop: att Liza Marklunds storsäljare Gömda inte är en fullt lika sann historia som författarinnan har påstått.

I bloggosfären och på forumet Familjeliv.se var inläggen däremot tusentals. Till sist vaknade också riksmedierna, och i veckan fylldes varannan svensk spaltmeter av förebråelser mot Liza Marklund. På debattsajten Newsmill förklarade bloggaren Ramona Fransson att hon och de andra som har uppmärksammat boken ”vann mot gammelmedias redaktörer”. Liza Marklunds pr-man Niclas Lövkvist varnade för att redaktionerna låter en ”digital lynchmobb” styra nyhetsflödet.

Att sanningshalten i en bok skulle bli nästa bloggsnackis var knappast väntat. Medan FRA- och Ipred-debatterna kretsade kring elektronisk kommunikation och personlig integritet på nätet – frågor direkt sammankopplade med bloggande – saknar Gömdabråket helt sådana inslag.

Enligt Sofia Mirjamsdotter på mediebloggen Same same but different finns det i själva verket bara en beröringspunkt mellan ämnena FRA, Ipred och Gömda: att traditionella medier inte har prioriterat dem.

– I fallet Liza Marklund har vi en journalist som har gjort något, men medierna är tysta om det. Folk märker det och blir irriterade. Idag är medieföraktet i Sverige lika stort som politikerföraktet. Därför är det viktigt att medierna tar till sig och granskar det som diskuteras i bloggosfären, säger hon.

I en krönika skrev Liza Marklunds Expressenkollega Cecilia Hagen att debatten grundas i avundsjuka: ”Att detta uppmärksammas så till den milda grad, beror i mångt och mycket på Liza personligen. På att hon är den hon är. Lång och blond och vacker och framgångsrik och oavbrutet bästsäljande och förmögen som få och street smart och makalöst kaxig. Och det provocerar.”

Men Liza Marklund är även en person med makt, både i egenskap av opinionsbildare och förlagsägare. Hon debatterar aktivt mot fildelning – bloggosfärens hjärtefråga – och är en profil inom gammelmedia – bloggosfärens favorithatobjekt. Dispyten med Monica Antonsson, okänd veckotidningsjournalist på ett litet förlag, är en riktig David och Goliat-historia.

Pontus Schultz, chefredaktör på Veckans affärer, ser följaktligen bloggstormen som del i en antietablissemangstendens.

– Det pågår sedan decennier en rörelse från kollektivism till individualism. Vi blir allt mindre benägna att delegera vårt åsiktspaket till någon. Vi vill utöva makten själva, och internet har skapat verktygen för det. Tidigare hade medier monopol på att bygga världsbild. När det monopolet nu har rasat blir det uppenbart att man är ett etablissemang.

Varför krävdes då en bloggbävning innan vi i medierna vaknade? Kanske var redaktionerna osäkra på vem de skulle tro på, Antonsson eller Marklund? Sofia Mirjamsdotter talar om ”rättshaveristtänket”: journalister är så vana vid att läsare hör av sig med konspirationsteorier att de instinktivt avfärdar sådana som Monica Antonsson. Pontus Schultz säger att redaktionerna är fega:

– Många är nog försiktiga med att hänga ut någon som har en medieplattform och kan slå tillbaka, om man inte är säker på att alla andra också gör det. Extra pinsamt är att när det nu känns fritt fram, då ska alla kasta sig in i debatten.

Annonser

Written by Adam Svanell

januari 19, 2009 den 9:47 f m

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] by Adam om januari 19th, 2009 Behållningen av att Bambuser-kolla Publicistklubbens debatt om Gömda: Att Jan Guillou tror att Gellert Tamas heter “Tamas Gellert”. Taggad med:Gömda, […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: