Adam Svanell

Journalist, skribent och filmare. Redaktör för musiktidningen Novell.

Här är det nya kulturåret

leave a comment »

Om vad som väntar under 2009 (artikeln publicerad i SvD den 28 december):

Peter Sunde, Mats Svegfors, Eva Swartz – tre namn du kommer att läsa ofta framöver. 2009 blir ett kulturår präglat av fildelning, public service, filmpolitik och utredningen med stort K.

Ett nytt år stundar, och med det nya kulturdebatter. Vad som blir nästa års Glasvegas-hype, Norénbråk och Staël von Holstein-utnämning är omöjligt att veta. Men vissa snackisar går att peka ut redan på förhand.

Vad kommer nya Dramatenchefen Marie-Louise Ekman att hitta på? Hur ska regeringen lösa pensionsproblematiken inom scenkonsten? Kan den kroniskt nedläggningshotade jazzfestivalen överleva?

Vi lär också se mycket av Kulturrådets avgående ordförande Mats Svegfors, som har fingrarna i en rad kulturella syltburkar. Han lämnar Kultursveriges viktigaste myndighet i en tid då dess framtid är oviss. Han leder Filmutredningen som ska vara klar i september, och tar över chefskapet på Sveriges Radio – precis innan regeringen lägger fram en public service-proposition.

Mats Svegfors hoppas på diskussioner om public service. Han påpekar att medier är scener för kultur och kallar SR för Sveriges största kulturinstitution.

Risken finns dock att debatten främst blir en fråga om pengar. I den utredning som ligger till grund för propositionen föreslås att anslagen till SR och SVT räknas upp med 2 procent per år, oavsett inflation.

– Man skulle aldrig höja annonsskatten för att det är god konjunktur eller dela ut generellt presstöd i dåliga tider. På samma sätt måste public service ansvara för sin egen utveckling. Att sätta en 2-procentsregel är att betrakta SR som en vanlig myndighet, säger Mats Svegfors.

När det gäller Filmutredningen är han mer förtegen. Han klargör dock att det inte är självklart att avskaffa det utskällda filmavtalet, där en del av biointäkterna går till stöd åt filmproduktion.

– Många har sagt att filmavtalet måste skrotas. Men när man börjar fundera på alternativ, då blir det besvärligare. Är det sannolikt att staten går in med stora pengar? Nej, och varifrån ska de då komma?

Ett av 2008 års stora kulturämnen har varit fildelningen, och allt talar för att frågan blir lika aktuell nästa år. I februari startar rättegången mot Peter Sunde och hans kollegor på The Pirate Bay. Bara någon vecka dessförinnan ger Anders Rydell och SvD:s spelskribent Sam Sundberg ut sin reportagebok Piraterna – de svenska fildelarna som plundrade Hollywood.

– Många inser inte hur uppmärksammad piratrörelsen är internationellt. Vi vill beskriva varför Sverige blev ett ledande land inom rörelsen och förklara vilka tendenser som ligger bakom, säger Anders Rydell.

Han menar att Pirate Bay-rättegången är det viktigaste upphovsrättsfallet sedan stämningarna mot Napster 2001. Påtryckningarna från amerikansk upplevelseindustri är enorma.

– Frågan är hur rättssamhället ställer sig till den pressen och hur oberoende rätten kan vara. Vilken dom det än blir så tror jag att The Pirate Bay är vinnare. Om de får hårda straff blir de martyrer, om de frias är det en extrem prestigeförlust för de intressen som vill sätta dit dem.

En ännu viktigare svensk kulturhändelse sker den 12 februari. Då lägger Eva Swartz fram betänkandet från Kulturutredningen, den statliga utvärderingen av landets kulturpolitik. Stina Oscarsson, initiativtagare till den omskrivna Skuggutredningen, är glad över att kulturfrågorna har klättrat på agendan. Nu hoppas hon på radikala förslag.

– Det var länge sedan kulturen fick så här mycket plats på ledarsidorna och en partiledare talade om kultur som en valfråga, vilket Mona Sahlin faktiskt har gjort. När utredningen nu läggs fram kommer förslag inte att kunna klubbas igenom utan debatt. Ingen kommer att kunna i stå i efterhand och klagande undra ”hur blev det så här?”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: