Adam Svanell

Journalist, skribent och filmare. Redaktör för musiktidningen Novell.

Var är bibliotekarie-punken?

with one comment

I SvD:s Min Helg-bilaga skriver jag i dag om Stadsbibliotekets konsertserie Bibliotekspop, där fyra band med bibliotekarier i spetsen uppträder. Något man kan fråga sig, men som inte fick plats i artikeln, är om sambandet ”bibliotekarie –> musiker” borde specificeras till ”bibliotekarie –>popmusiker med förkärlek för skev gitarrindie”? Jag hittar inte någon grime, techno eller black metal bland de bokade akterna.

Texten finns inte på nätet, så jag klistrar in den nedan. (Självfallet utgår jag från att ni som följer bloggen vill läsa varje ord jag producerar.)

I morgon är det premiär för Bibliotekspop – satsningen som en gång i månaden förvandlar Stadsbiblioteket till konsertlokal. Men vänta nu. Måste det inte vara tyst på ett bibliotek?

Blunda och tänk ordet popstjärna. Gissningsvis ser du en självsäker sexsymbol eller en skrikande rebell framför dig.

Blunda igen och tänk bibliotekarie. Bilder av grå pullovers, plastbågar och hyschande fingrar uppenbarar sig framför ögonen.

Kopplingen mellan bibliotekarier och musik är kanske inte uppenbar. Men Henrik Lindén, sångare i popbandet Twig och bibliotekarie på Nobelmuseets forskningsbibliotek, menar att den existerar.

– Över huvud taget upplever jag att många kreativa människor jobbar som bibliotekarier. Det är ju en speciell miljö att befinna sig i, bland alla dessa böcker fulla av idéer, säger han.

Henrik Lindén är initiativtagare till Stadsbibliotekets konsertserie Bibliotekspop. En gång i månaden, med start i morgon eftermiddag, kommer band att uppträda i Gunnar Asplunds rotunda. Premiären har temat ”bibliotekarier spelar live”.

I 80-talssynthpoppiga Elenette agerar bibliotekariestudenten Kalle Berglund sångare och låtskrivare. I shoegazebandet Sad Day For Puppets sjunger Anna Eklund, bibliotekarie på Rum för Barn. Dragplåstret Peter Morén läste till bibliotekarie innan han hoppade av för att satsa på bandet Peter Bjorn and John.

Medan de fyra akterna uppträder på en speciellt uppbyggd scen visas bandmedlemmarnas favoritlitteratur i en bokutställning. Men med eller utan boktips, får man verkligen spela musik på ett bibliotek?

Det beror på vem man frågar, säger Stadsbibliotekets bibliotekarie Caroline Karlsson.

– Människor har väldigt olika uppfattningar om vad ett bibliotek är. Ibland känns det som något slags helgedom. Men att ha konserter här tycker vi är en hyllning till biblioteket, inte en smädelse.

Henrik Lindén påpekar att det ofta hålls författaruppläsningar i rotundan.

– Och ett bibliotek lånar ju inte bara ut böcker, utan även film och skivor. Istället för att vara tyst kan biblioteket fungera som en mötesplats.

Förhoppningen är att etablera Bibliotekspop som en ny och annorlunda scen för svensk musik. Till skillnad från de svettiga klubbar där popkonserter brukar äga rum har Stadsbiblioteket varken åldersgräns eller inträdesavgift. Till och med den som har biblioteksskulder är välkommen.

Annonser

Written by Adam Svanell

december 5, 2008 den 2:52 e m

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Hehe, jag är utbildad bibliotekarie och vi var väl ett gäng indiepopare som pluggade tillsammans där… Gemensamt för många bibblos är ju att dom ofta är välutbildade + mkt kulturellt intresserade, sedan kan det vara olika exakt vad man går igång på: film, musik, böcker, konst, tecknat på teve… 🙂

    ninaday

    december 6, 2008 at 6:08 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: