Adam Svanell

Journalist, skribent och filmare. Redaktör för musiktidningen Novell.

”Journalisten från Svenskan ringde igår igen”

leave a comment »

interview-questions

Intervjusituationer kan ha en konstig maktbalans. Inte sällan är den som intervjuas känd, eller åtminstone erkänd, och framgångsrik. Då är det då lätt att känna sig i underläge som reporter. Man blir artig, trevlig och låter intervjuoffret prata på, utan att visa vad man tycker eller ställa kritiska motfrågor.

Efteråt blir det ombytta roller. Som journalist har man makten att döma intervjupersonen och forma allmänhetens bild av denne. Man serverar sin högst subjektiva bild av mötet, och kan ta sig friheten att beskriva den andre hur man vill. Intervjuoffrets syn på journalisten får ingen ta del av.

(Känn förresten på ordet: intervjuoffer. Bara det säger väl hur utsatt personen är?)

Därför är det roligt att se hur bloggar, åtminstone till viss del, kan vända upp och ner på denna hierarki. Nyligen intervjuade jag dramatikern, författaren och regissören Petra Revenue, ett möte som resulterade i den här artikeln i söndagens SvD. Men den som vill veta mer kan även följa det hela i Petras blogg. Hon har där beskrivit sina intryck av såväl intervjusituationen och mitt telefonsamtal någon dag senare som själva artikeln och hur hon ser ut på bilden i tidningen.

Och nu bloggar jag alltså om alltihop. Snacka om metaperspektiv.

(Artikeln ingick i ett stort textpaket om medvind inom svensk film och debuterande långfilmsregissörer. Förutom Petra hade jag träffat Fredrik Edfeldt, som regisserar Acnes första långfilmsproduktion. Karin Svensson hade intervjuat Beata Gårdeler, Manuel Concha och Lisa Siwe.)

Annonser

Written by Adam Svanell

november 18, 2008 den 12:36 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: