Adam Svanell

Journalist, skribent och filmare. Redaktör för musiktidningen Novell.

Klarsynt brandtal om kultur

leave a comment »

Niklas Rådström är klok i dagens DN när han bemöter det återkommande talet om att kulturarbetare måste ”anpassa sig till marknaden” och ”bli entreprenörer”. 6 av 10 svenska konstnärer är redan egenförfattare, påpekar han. Problemet är inte att de saknar framåtanda och marknadstänkande, utan att ersättningarna för konstnärligt arbete är omöjliga att försörja sig på – även för den som är förhållandevis framgångsrik.

Detta visar Rådström med enkla siffror:

I första exemplet har vi en författare som arbetar i ett år på en roman, vilken när den kommer ut får ett mycket gott mottagande. Boken säljer i inbunden upplaga 5.000 exemplar och i pocket 20.000, det vill säga når en betalande publik om 25.000 läsare. Det motsvarar drygt trettio utsålda hus på Dramatens stora scen. Vem som helst skulle betrakta det som en stor framgång. Efter ett blygsamt avdrag för arbetsrum, dator och annat nödvändigt blir författarens ersättning för ett års arbete runt 90.000 före skatt, vilket torde vara mindre än halvtidslönen för en lokalvårdare.

Lika metodiskt smular han sönder de populistiska standardargumenten mot konstnärlig inkomstgaranti och författarpenning.

Man kan exempelvis mötas av frågan varför ett sjukvårdsbiträde ska betala skatt för att författare ska ha bidrag. Svaret är det självklara: sjukvårdsbiträdet betalar inte någon skatt till bidrag åt författare utan för möjligheten att gratis ha tillgång till innehållet i landets bibliotek. Liksom konstnärer och författare betalar skatt för tillgång till den sjukvård där sjukvårdsbiträdet är verksamt.

Det enda frågetecknet i detta klarsynta brandtal är avslutningen. Rådström skriver att kulturutredningen måste formulera sin syn på kulturens plats i samhället. Han kritiserar utbildningsdepartementet för att inte bry sig om kultur, och hävdar att ”något försök att se kulturen som en kunskapsresurs finns över huvud taget inte”.

För mig låter den kritiken missriktad. Det enda riktiga utspel som kulturutredningen har gjort är just att kräva pengar till kulturforskning. Senast för några veckor sedan avsatte regeringen dessutom medel till detta, om än ”bara” 40 miljoner.

Men strunt i det. Alla som bryr sig om svensk kulturpolitik bör ändå läsa Rådströms text. Hoppa över de sista styckena om ni så vill.

Annonser

Written by Adam Svanell

november 17, 2008 den 3:57 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: