Adam Svanell

Journalist, skribent och filmare. Redaktör för musiktidningen Novell.

Nystart

with 3 comments

Jepp, ny blogg. Denna gång utan såväl finurligt namn som medskribenter. Min tanke är att här lägga upp iaktagelser, artikeltips och allmänna dumheter, men framförallt de artiklar jag får publicerade på olika håll.

Häromdagen skrev jag om Ipred på Kristianstadsbladets kultursida. Av kommentarerna under artikeln att döma har vissa misstolkat det som ett debattinlägg för införandet av direktivet. I själva verket är avslutningen bara en reflektion. För visst är det anmärkningsvärt att min generation, som har en uppluckrad syn på personlig integritet, strider så hårt just för denna integritet?

Annonser

Written by Adam Svanell

november 3, 2008 den 8:10 e m

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jag tror så här. Vi som spenderar en stor del av vår vakna tid på internet har börjat vänja oss vid att allt finns tillgängligt där. Från de senaste tv-programmen till information om vårt eget och våra vänners privatliv. Det får funktionen av ett slags kollektivt medvetande, nästan som en förlängning av oss själva. I det sammanhanget får integritet en annan innebörd. Som framför allt innebär att begränsningar i hur information får spridas på internet blir en väldigt personlig kränkning. Det är som att säga att vi inte får tillgång till en del av våra hjärnor.

  Jag har tänkt en massa om det här nu medan jag diskade och höll på att skriva en halv krönika om saken men jag låter bli. Intressant är det i alla fall.

  David Hylander

  november 4, 2008 at 8:51 e m

 2. ”För visst är det anmärkningsvärt att min generation, som har en uppluckrad syn på personlig integritet, strider så hårt just för denna integritet?”

  Nej inte sarskilt. Skillnaden mellan att frivilligt lamna ut information om sig sjalv kontra bli tvingad till det ar vasantlig. Jamforelsen med frivilligt samlag vs valdtakt ar har hogst relevant.

  Sen handlar ju inte debatten om personlig integritet bara om att ratten till privatliv och vilka personliga detaljer man lamnar ut pa facebook etc utan gar ju hand i hand med yttrandefriheten, da mojligheten att fritt uttrycka och sprida sina asikter starkt begransas av overvakning, censur och registrering. Och det ar just detta de nya lagarna handlar om. Att reglera, avanonymisera (finns detta ord?) och censurera internet och pa det sattet begransa folks tillgang till fri och ocensurerad information och folks ratt att fritt uttrycka sig.

  Internet har for forsta gangen i historien gett folk direkt tillgang till information som inte ar filtrerad av media/politiker/foretag och ar det sista riktigt fria forumet vi har. Och nu vill politiker in och bestamma over det och forlangningen bestamma och kontrollera informationen vi tar del av? Hell yeah att folk blir arga. Sa nej jag tycker inte det ar alls konstigt att folk strider for detta. Snarare tvartom att folk inte protesterar mer.

  Klas

  november 5, 2008 at 4:26 e m

 3. […] för Falkvinge: Svartskägg Publicerat i Blogg by Adam på november 24th, 2008 I Ipredtider glömmer man lätt att ordet pirat kan betyda något annat än illegal fildelare på nätet. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: